Lezingen en intellectuele diensten

Dirk behandelt een breed spectrum aan maatschappelijke, doctrinaire en culturele ontwikkelingen in de hedendaagse Islam en de islamitische wereld. De klemtoon ligt daarbij op het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Hij doet dit vooral vanuit het perspectief van zijn specialisatie, met name de modernistische denkers in de Islam, de alternatieven die zij bieden voor het radicale denken, de relatie tussen de Islam en het Westen en de invloed die dit alles heeft op staat en maatschappij.

Prominente thema’s daarin zijn de relatie tussen godsdienst, moraal en recht, sharia en staatsrecht, de plaats van de mensenrechten en de economische theorieën in de Islam in doctrine en praktijk. Maar ook thema’s als geneeskunde of innovatieve technologie in relatie tot de doctrine behoren tot de scope. 

De actualiteit wordt bekeken met het oog op de toekomst en de blik op het verleden. De geschiedenis van de islamwereld en van de islamitische doctrine en de wijze waarop men in de islamwereld zelf terugblikt op het verleden zijn nuttig om het heden te begrijpen en vooruit te kijken.   

Dit vormt trouwens het onderwerp van een boek dat momenteel in voorbereiding is en in de loop van dit jaar zal verschijnen.

Daarnaast heeft Dirk een zeer persoonlijke interesse voor Caïro, haar geschiedenis, cultuur en urbanisatie. 

De problematiek van de radicalisering in de Islam vormt de basis voor het ruimer strategisch denken over Nationale veiligheid. 

Dit vormt ook het onderwerp van de colleges aan de UGent, waarin het toekomst denken rond veiligheidsthema’s, de uitdaging van informatiebeheer, het ontwikkelen van een grand strategy rond safety en security en de plaats van de burger in de nieuwe veiligheidssamenleving centraal staan.

Lezingen kunnen eveneens georganiseerd worden met een onderwerp op maat.

Caïro anders bekeken: citytrips naar Caïro

Dirk brengt sedert de jaren '90 geregeld tijd door in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Hij kreeg van vele vrienden de vraag om aan hen Caïro eens te tonen. Vandaar de idee om dat wat meer gestructureerd te gaan doen.

Dirk kan bogen op een zeer grondige kennis van de stad, is vertrouwd met alle toeristische trekpleisters maar ook met haar verborgen schatten. Als assistent-directeur van het Nederlands Vlaams instituut in Caïro gaf hij er trouwens les over de geschiedenis van Caïro.

De stad is uitgegroeid tot een metropool maar de oudste stadskernen hebben hun eigen ziel kunnen behouden. Dit is de insteek voor de citytrips die Dirk organiseert.

Hij vertrekt daarbij vanuit zijn eigen ervaring en van de wijze waarop hijzelf de stad beleeft. Het staat garant voor de persoonlijke toets.

De aandacht gaat naar de Koptische, vroeg-islamitische en Middeleeuwse stadsdelen, maar ook de architectuur en urbanisatie van de hoofdstad in de 19e en vroeg 20ste eeuw. Daarnaast worden natuurlijk het Egyptisch Museum, binnenkort het Great Egyptian Museum op het plateau van Gizeh en het Civilization Museum niet vergeten, net zomin als de piramides van Gizeh.

Citytrips kunnen ook georganiseerd worden voor een aparte groep. Het programma kan aan hun specifieke wensen aangepast worden. 

Concrete informatie:

  • De reizen gaan telkens door met vertrek op woensdag en terugkeer op maandag.
  • 6 dagen, 5 nachten
  • minimaal 20 en maximaal 26 deelnemers
  • Verblijf in het Caïro Mariott Hotel & Omar Khayyam Casino, een oud paleis op het eiland Zamalek in Caïro

Programma:

  • Dag 1 (Wo): Aankomst
  • Dag 2 (Do): Koptisch en vroeg-islamtitisch Caïro
  • Dag 3 (Vr): 19e en 20ste eeuws Caïro - Egyptisch Museum en Museum of Civilization
  • Dag 4 (Za): Middeleeuws Caïro
  • Dag 5 (Zo): Plateau van Gizeh
  • Dag 6 (Ma): Baron Empain (Heliopolis) en vertrek

De richtprijs is momenteel 2.300€ per persoon, op basis van een tweepersoonskamer. Dit is een raming van alle kosten (dus ook de persoonlijke uitgaven). De internationale situatie, de inflatie en de prijszetting in het toeristisch hoogseizoen kunnen deze prijs beïnvloeden

De periodes waarin de reizen georganiseerd kunnen worden zijn vrij beperkt door de temperaturen. Het voorjaar, eind maart tot eind april, en het vroege najaar, begin oktober tot begin november, zijn meest geschikt.

Verder wordt ook rekening gehouden met de islamitische feestkalender. De maand Ramadan valt in 2023 tussen 22 maart en 22 april. Door de afwijkende uurregelinen en mogelijke sluitingen van restaurants tijdens de islamitische vasten worden in die periode geen trips georganiseerd, tenzij op uitdrukkelijk verzoek van een groep.

Een overzicht van de geplande data vindt u hier

Voor andere data neemt u best rechtstreeks contact op.

Special: Op 2 augustus 2027 is er in Luxor een volledige zonsverduistering te zien. Een ideale gelegenheid om deze ervaring te combineren met een bezoek aan het mythische Faraonische Egypte. We bereiden een reis voor met - natuurlijk - de belevenis van de zonsverduistering, maar dit in combinatie met onder meer de tempels van Abu Simbel, een cruise tussen Aswan en Luxor en een bezoek aan Thebe, de piramides van Gizeh en islamitisch Caïro. Richtdata zijn 27 juli tot 5 augustus 2027.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×